Werkpakket 2b - Ontwikkeling en realisatie van robot vulsysteem voor LNG

Het tweede deel van dit project (werkpakket 2A b) is de ontwikkeling van een robotvulsysteem voor vrachtwagens die op LNG rijden. In het ideale geval komt de chauffeur bij het tankstation aanrijden en herkent het systeem het voertuig en zorgt dat op de juiste plaats wordt gestopt. Een robotarm brengt de verbinding tussen LNG afleverzuil en tank tot stand. Het vullen gebeurt eveneens automatisch. Het vastleggen van onder meer de getankte hoeveelheden en kilometerstanden behoren hierbij tot de mogelijkheden. 


Gedurende het tankproces kan de vrachtwagen niet wegrijden. Het systeem geeft een signaal wanneer het tankproces voltooid is en dan pas kan de chauffeur weer verder. Voor het tanken hoeft de chauffeur zijn cabine dus niet meer te verlaten. Het robotsysteem combineert de hoogste eisen aan veiligheid met optimaal gemak voor de gebruiker. Daarbij vermindert het storingen en slijtage, die nu nogal eens voorkomen als gevolg van menselijk handelen.

Hieronder ziet u de stappen van de ontwikkeling van de tankrobot in chronologische volgorde; van het allereerste idee tot het uiteindelijke resultaat. Houd de website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.


Bekijk hieronder de animatiefilm over het robot vulsysteem.


De eerste lab test heeft inmiddels plaats gevonden bij Rotec Engineering en was gericht op het vinden van de vulreceiver door de robot. De ontwikkeling van de robot heeft niet stil gestaan. Hieronder een demo opstelling (maart 2019).